Drægtighed

Kønsmodenhed

Marsvin er kønmodne allerede efter 4 uger og når de vejer 300g. Derfor er det utroligt vigtigt at kønsopdele ungerne når ugerne er gamle nok til at komme fra mor, for at undgå uheldige parringer og alt for tidlige drægtigheder.

Hanner vil vi mene er klar til avl når de er omkring 6mdr og vejer over 1kg. (De er selfølelig i stand til at lave unger laaangt før).

Derfor er det også vigtigt at gøre sig overvejelser om hvorfor man ønsker unger, og hvad planen er for alle ungerne, når de er rundet de 4 uger.

Alder på hunner

En gammel skrøne inden for marsvine-verdenen, hed at : " hunner skal ha` deres første kuld, inen de er fyldt et år, hvis de skal bruges i avl- ellers vokser deres bækken sammen og de vil ikke kunne føde".

Det er en gammel skrøne! Men vi, og mange andre opdrættere, venter gerne med at sætte dem til han til de omkring et år eller gerne over et år, så er de dejlig udviklede, har en god vægt og er "modne". Vores hunner skal veje mindst 1kg og er omkring et år gammel når de skal have deres første kuld.

Skrønen indehodler lidt sandhed, idet at ligesom med mennesker, bliver bækkenet lidt stivere med årene, men slet ikke så det udgør et problem for drægtighed og fødsel. Vi kan desuden henvise til Agria dyreforening, der har skrevt, mere uddybende om dette: https://www.agria.dk/smadyr/artikel/om-smadyr/avl-pa-marsvin/

Parring

Når vi har fundet to smukke grise, vi gerne vil lave et kuld på, bliver begge tjekket om de er sunde og raske og vi tjekker vægt på hunnen. De bliver de sat sammen i mindst 1mdr (to brunst perioder). De bliver først skilt ad, når vi kan se en drægtighed.

Hannen vil nok være ekstra glad i den tid, og vil nok også parre hunnen  riiigtig mange gange, men en vellykket parring ses ved at begge grise vasker sig efterfølgende.

Hvis man har set en vellykket parring kan man sætte kryds i kalenden ca. 70 frem, for der skal den kommende mor-mut føde!

Hunner er drægtige i ca. 10 uger (68-74 dage). Og her er det vigtigt at forældrne er skilt ad igen, for hun kommer i brust liger efter fødslen.

Hvis man ikke var så heldig at se den vellykkede parring, kan man holde godt øje med hunnens vægt, samt hendes form. Drægtige hunner tager stigene på i vægt og bliver runde om maven, deres dievorter bliver desuden større og ca. 3-4 uger henne kan man mærke små " Boller" i maven, hvis man forsigtigt forsøger at mærke på den drægtige mave. Senere i drægtigheden kan man se og mærke ungerne bevæge sig, og man kan høre dem skærre tænder.

Fødsel & Unger

Tegn på fødsel:

Hunnen vil muligvis trække sig væk fra de andre, og ikke have besøg i huset eller hendes gemmested. Hun kan virke lidt ”bitchy” overfor de andre grise. Det er også normalt at de tømmer tarmen og ikke går rundt i buret før fødsel (eller helt omvendt bliver rastløs i buret). Hun Kan her begynde at grynte, virke utilpas, og have tydelige veer, og evt. vaske sit køn.

Fødsel:

Når hunnen går i fødsel, vil hun grynte, muligvis pive/skrige og skrabe i strøelsen. Herefter vil hun oftest bukke sig ned og "tage imod" ungens hoved og sørge for at hinden kommer af hovedet, så ungen kan få luft. Bagefter henter hun ugerne op, og slikker dem rene og frie fra deres fosterhinder. Ungerne skal gerne komme som ”perler på en snor” efter hinanden. (dog kan der godt gå 20-30 min. Mellem nogen, uden problemer). Efterfølgende føder og spiser hun moderkagerne (en for hver unge). Ofte behøver de slet ikke hjælp!

Hvis mor-gris har problemer på nogen måde, og/eller fødslen tager længere end 30- 60 min, så skynd dig at få en dyrelæge indover!

Maya Medusa´s fødsel

Mor-gris & unger

Ungerne:

Ungerne er født med åbne øjne, pels ( hvis ikke det er skinnyer ;)) og tænder. De kan allerede ses løbe rundt i buret og forsøge at spise hø og andet godt i buret, få timer efter de er født. 

Ungerne vil naturligt søge deres mor og forsøge at komme ind under hende for at die.

Som ungerne vokser sig større, vil man kunne høre og se dem lege, løbe og snakke rundt i buret, gerne efter hinanen eller efter mor-mut.❤

Mor-gris:

Kan bløde lidt efter, og virke lidt træt, bare sørg for at hun spiser og at hun føder alle moderkagerne efter ungerne er født (en for hver unge).

Niffer´s Lynette´s første fødsel.

Kommentarer

belinda

01.12.2021 18:44

ps til forrige mail .vil marsvin ungerne lavede af moderen er blevet drægtig med sin søn fra forrige kuld, være sunde og raske

belinda

01.12.2021 18:43

hej vi er desværre udsat for vores marsvin hun er blevet gravid med sin søn selvom vi mente vi passede på og skilte dem af osv.nu det sket, vil vi kunne risikere der vil ske moderen noget ved dette

Seneste kommentarer

13.10 | 07:54

Hej Ulrik. Man kan finde salgsdyr på vores salgsside eller ved at skrive en mail om hvad man drømmer om og hvad man kan tilbyde. Desværre har vi ingen salgsdyr lige nu.

05.10 | 12:45

Hvordan kan man købe et hos jer

02.10 | 15:03

Hej Winnie,
Odette er desværre ikke længere til salg. Lige nu har vi ikke nogle hunner til salg.

22.09 | 07:44

hejsa hvad er prisen på odette og er det den eneste pige du har til salg

Del siden