Indhold på denne side:

- vores erfaringer ved syge dyr.

- vores 1. hjælpskasse.

- tegn på sygdom

- forebyggelse af sygedomme

Vores erfaringer

Vi er tilhængere af at forebygge sygdomme og mangelsygdomme ved at benytte os af naturlige remedier. Men med det sagt er der nogle akutte sygdomme og problematikker vi ikke kan “kurere” eller magte herhjemme. Ved disse sygdomme eller problemer opsøger vi dyrelæge med det samme. 

Dyrelæge ASAP:

• Drægtighedssyge.

• Skab

• Øjnproblemer

• Fødselsproblemer. 

Vi har en del års erfaring med marsvin og vi har (desværre) prøvet det meste... MEN, vi har lært rigtig meget af vores prøvelser, og vi har dermed fundet utrolig mange og vidunderlige naturlige remedier vi bruger herhjemme ved sygdomme ved de kære små. Men vi vil Altid råde til at søge dyrelæge, hvis man er i tvivl!

Vi har fundet en engelsk hjemmeside der laver herlige produkter specialet lavet til marsvin! Shoppen hedder:Gorgeousgunieas.com

En bonus (udover de fantastiske produkter) er at ved køb af produkter herfra, støtter man deres projekt med at opretholde deres rescue. Hjemmesiden er på engelsk, men produkterne er fantastiske! De virker, og med hver forsending følger en “ brugsanvisning” over alle deres produkter med, og den seddel der beskriver  produktets virkning ved forskellige hudproblemer fx. bumblefoot!

Hjemmesiden har bla. en guide til hvordan man kan genkende hudproblemer (med billeder) og hvornår man bør søge dyrelæge.

Derfor har deres produkter selvfølgelig også fundet vej til vores førstehjælpskasse!

Førstehjælpskasse til marsvin

Vores kasse indeholder:

- lille skaks. ( bla. Brugt til fjernelse af øjnvippehår der vendte den modsattevej, alså ind i øjet).

- Burgess excel DualCare (til tvangsfodring).

- Negleklipper og KW`s blødstopper. (hvis uheldet er ude, når vi klipper negle).

- Fiberplex: (til dårlig mave)

-  Epsomsalt. ( Er blevet brugt til bumblefoot).

Perfect paws ointment. ( til tørre øre og trædepoter, m.m). 

F&M Ointment ( til bubmle flot, øresvamp, m.m).

Critical care. ( opløsligt pulver til tvangsfodring). 

- Små engangs sprøjter. ( tvagsfodring og unger).

- C-vitamin. ( ved tegn på mangel af C-vitamin).

- Kalk- tabletter. (Vefremkaldende)

- Lavendel fra Lindmoses shop. (Kan virke som beroligende og smertestillende)

- Tranebær fra Lindemoses Shop. (Optimal til forbyggelse af blærebetændelse).

- Hindbærblade (fremmer mælkeproduktion, forhindre drægtighedssyge).

Gyldenris te fra Matas ( ved optræk til Blærebetændelse).

Tegn på sygdomme

Marsvin er byttedyr, og skjuler derfor at de er syge! Derfor kan det være super svært at se smerter og sygdomme ved marsvin.

Men der er dog er nogle tegn man kan kigge efter er:

 • Sidder i et hjørne (tegn på sygdom/smerte).

Ofte vælger en syg gris at side med hovedet ind i et hjørne, når de er syge, det kan være. tegn på sygdom/ smerter. De andre grise holder desuden ofte afstand fra en syg gris!

 • Marsvinet spiser ikke!

Det er alvorligt, idet at marsvin kan ikke tåle at være uden mad i mere end nogle timer, (de dør).

I tilfælde hvor marsvinet ikke spiser er det nødvendigt at tjekke om der sidder noget i fortænderne, og så skal der tvangsfodres for at marsvinet skal overleve. Som tvangsfodring har vi Critical care, der blades med vand, og gives ca. hver anden time (blandingdforhold og mængde skal udregnes udfra vægt- se på bagsiden af Critical care- blandingen skal desuden opbevares på køl efter.

Tynd afføring
Mod tynd mave har vi fiberplex, der også gives (oralt) efter vægt. Desuden skal grisen ikke have andet at spise end hø og tørfoder- ingen grøntsager!

 • Ikke bevæger sig

Her er tvangsfodring ofte nødvendigt. Bland og giv gerne grøntsager med masser af c-vitamin i, såsom: Persille, peberfrugt (rød), appelsin, evt- en brusetablet med C-vitamin. (1.hjælpskassen).

 • Øjenproblemer (hvidt/ gråt skær , røde/ løbende øjne, lukkede øjne).

Tjek om der er hø, eller andet i øjet (skal fjernes). skyl gerne med saltvandsdråber.

 • Sår

Hvis de har været nogle kamphaner, har vi Epson salt og klorhexidin til at klare sår med.

(Sår  sammen med kløe, kan desuden være tegn på skab)!

 • Svamp

Kan dukke op, især på øre, næser, poter og rundt om munden. Det er ikke akut, men kan blot smøres med vores F&M- ointment fra 1. hjælpskassen et par gange hver dag. Jeg ved at man desuden kan få noget håndkøb til selvsamme problem.

 • Bumblefoot

Er en smertefuld betændelse i en pote. Poten hæver op. Er betændt og bløder. Vi har før brugt fodbad med Epson salt og et lag F&M-ointment på poten med succes! Det kan være nødvendigt med smertestillende og antibiotika. 

 • Skab

En lille mide der lever under hunden på gisenene, yderst smertefuldt og kræver dyrelægebehandling for overlevelse! Symptomer er: voldsom kløe, sår. Pelstab, kramper, går fra mad og fører til døden uden behandling.

 • Trommesyge

Kan opstå ved at fodre med for meget græs, eller kål som maven ikke er vant til. Maven bliver oppustet og der danner sig en masse gas, der ikke kan komme ud.Det kan også være et dødeligt problem for din gris. Her til har vi Dulcogas til at afhjælpe maven og lidt ren olie i munden kan også hjælpe samt Fiberplex.

 • Drægtighedssyge Skal til dyrelæge for at få en chance for overlevelse.

Drægtighedssyge er en kompliceret og meget alvorlig tilstand hos det højdrægtige marsvin. Sygdommen kan dog også forekomme helt op til en uge efter fødslen, eller dyr der ikke spiser.. På trods af behandling, dør de fleste marsvin med drægtighedssyge af forgiftning med kroppens egne affaldsstoffer, så det er en sygdom, der er vigtig at forebygge. Symptomer: pludseligt opstået appetitløshed, Sløvhed, Slingrende gang, Bevidstløshed, koma

Forebyggelse af sygdomme

Ved at sørge for at dine grise får god kvalitets foder, der indeholder alle vitaminer (særligt C-vitamin), og gerne noget de ikke kan sortere i, samt at de ALTID har noget noget godt hø, og noget grønt dagligt, er du allerede godt på vej! 

 • Her er du med til at sørge for at de får brugt deres tænder, så de slibes, og minimere risikoen for tandproblemer. 
 • Du sørger for at de altid har noget at spise (hø), så deres maver hele tiden er igang, og du kan dermed nedsætte risikoen for maveproblemer og drægtighedssyge. 
 • Og du sørger for at deres indtag af C-vitamin, så grisens behov bliver opfyldt og dermed kan undgå vitamin mangel og muligvis skørbug. 

Ved at sørge for en ren og tør bund i buret, samt god plads- meget gerne hvor de kan løbe rundt.

 • Du giver den mulighed for motion, hvilket altid er godt! 
 • Du kan være med til at forhindre svamp, bumblefoot og betændelse i poterne.

Ved at være opmærksom på din gris` helbred.

 • Marsvin er byttedyr og skjuler derfor tegn på sygdomme, men hvis du holder godt øje med dine grises vægte, deres adfærd og laver et sundhedstjek månedligt, kan du gribe ind ved sygdom hurtigere og dermed have en bedre chance for hjælpe grisen. 

Ved at ha` mindst en burmakker til din gris! 

 • Din gris` sociale behov bliver opfyldt, og det sikre grisens trivsel. ❤️ 

Kommentarer

Marlina’s Marsvin

25.05.2021 08:59

Hej :) Vi bor i Haderslev (Sønderjylland). Normalt byder vi altid velkommen til besøgende, men i disse tider gør vi desværre ikke.

Men det kommer vi til igen! :)

Louise

22.05.2021 19:17

Hej. Hvor i landet bor i og kan man komme på besøg?
Vh Louise

Seneste kommentarer

13.10 | 07:54

Hej Ulrik. Man kan finde salgsdyr på vores salgsside eller ved at skrive en mail om hvad man drømmer om og hvad man kan tilbyde. Desværre har vi ingen salgsdyr lige nu.

05.10 | 12:45

Hvordan kan man købe et hos jer

02.10 | 15:03

Hej Winnie,
Odette er desværre ikke længere til salg. Lige nu har vi ikke nogle hunner til salg.

22.09 | 07:44

hejsa hvad er prisen på odette og er det den eneste pige du har til salg

Del siden